Ενισχύουμε το ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Με τις ανάγκες μας μπροστά. Μετατρέπουμε τις ψήφους σε αγώνες.
Το ΓΕΩΤΕΕ δημιουργήθηκε ως ένας συμβουλευτικός θεσμός του κράτους, ακόμα όμως και μέσα στα όρια αυτά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων και την προβολή μιας άλλης πρότασης για τον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας μας όπως και της προστασίας του περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τα κινήματα.
Οι κυβερνητικές πολιτικές επί σειρά ετών χτυπούν τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματά των γεωτεχνικών. Οι γεωτεχνικοί με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε φτηνή εργατική δύναμη τόσο στο δημόσιο όσο και στις εταιρείες, ενώ και οι αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις. Το καλό μεροκάματο, ο καλός μισθός και τα ικανοποιητικά εισοδήματα αποτελούν παρελθόν για τους συναδέλφους. Την ίδια ώρα αυξάνεται η μερική απασχόληση και η ανεργία.
Το μικρό ποσοστό συμμετοχής των συναδέλφων στις εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ έτσι όπως έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, εκφράζει την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στον θεσμό και σε αυτούς που τον αντιπροσωπεύουν. Το ΓΕΩΤΕΕ σε πλήρη απαξίωση λειτουργεί σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των γεωτεχνικών.
Η πολιτική των παρατάξεων (ΔΑΚΕ-ΝΔ, ΔΗΣΥ ΠΑΣΟΚ,ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ- ΣΥΡΙΖΑ) που έχουν τον έλεγχο σήμερα του ΓΕΩΤΕΕ χαρακτηρίζεται από την υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου και όχι από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της πληττόμενης πλειοψηφίας των γεωτεχνικών. Αυτός είναι ο λόγος της μεγάλης αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες για την οποία δεν ιδρώνει το αυτί των κυρίαρχων παρατάξεων.
Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση των Γεωργικών Συμβούλων, όπου ακόμα και η διοίκηση του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου της Αθήνας έχει πάρει θέση ενάντια στον θεσμό που δημιούργησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση ήθελε να επιβάλει μια νέα αγορά για τους «ημετέρους» και την χρηματοδότησή τους με δημόσιο και κοινοτικό χρήμα. Το ΓΕΩΤΕΕ που θα έπρεπε να προασπίσει τα δικαιώματα μας, υποστήριξε και εισηγήθηκε αυτόν τον θεσμό, ο οποίος εξευτελίζει την έννοια του Γεωργικού Συμβούλου και καταργεί τα επαγγελματικά-εργασιακά δικαιώματα των γεωτεχνικών. Αυτό που συμβαίνει είναι παρόμοιο με το να απαγόρευαν σε ένα γιατρό, ένα δικηγόρο ή ένα μηχανικό να εργάζεται στο γραφείο του και να του επέβαλλαν υποχρεωτικά την ένταξή του σε μια εταιρεία, είτε ως αφεντικό είτε ως υπάλληλο. Με τον θεσμό αυτό, μέσω πιστοποιήσεων, τα σεμινάρια λίγων ημέρων αντικαθιστούν τα πτυχία και η απαίτηση δημιουργίας «εταιρειών φορέων» με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στερεί από την πλειοψηφία των γεωτεχνικών τη δυνατότητα να συνεχίζουν να εργάζονται με ίσους όρους σε ένα βασικό τομέα εξάσκησης της εργασίας τους. Να μην ξεχάσουμε και τους δημόσιους υπάλληλους πιστοποιημένους Γεωργικούς συμβούλους που έμειναν με την πιστοποίηση στο χέρι και το ΓΕΩΤΕΕ έκανε πως δεν είδε τίποτα. Την ίδια ώρα ανοίγουν το δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στους κτηνιατρικούς ελέγχους.
Στον χώρο των δασών οι καταστροφικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία. Μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια, το κράτος και οι υπηρεσίες του, μπαίνουν στο ψυγείο και αναλαμβάνει απ ευθείας ομάδα επιχειρηματικών συμφερόντων την περιβαλλοντική αποκατάσταση, με όρους ανεξέλεγκτης εισβολής οικονομικών συμφερόντων που μεταβάλλουν άρδην το περιβάλλον, τη φυσιογνωμία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Πριν ακόμη σβήσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές, όλες οι σημαντικές αποφάσεις παραχώρησης εξουσιών στους ιδιώτες φαίνεται να είχαν ήδη ληφθεί, και έτσι υπήρξε άμεση νομοθετική ρύθμιση περί αναδόχων αναδάσωσης. Οι ΑΠΕ επιτρέπονται στις δασικές εκτάσεις και τα ειδικά νομοθετικά πλαίσια είναι ο τρόπος παράδοσης των εκτάσεων αυτών στο τουριστικό κεφάλαιο. Η αγροτοδιατροφή στη βόρεια Εύβοια ανατέθηκε σε ίδρυμα με γνωστές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Μεσσηνία και η ομάδα ανασυγκρότησης της περιοχής κλείνει με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή!!! Το ΓΕΩΤΕΕ απουσιάζει και δεν αρθρώνει διαφορετικό λόγο.
Στον τομέα των υδάτων η παραχώρηση τους σε ιδιώτες για την χρήση τους στην παραγωγή ενέργειας βάζει σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες άρδευσης, που θα γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των παραγωγών ενέργειας, ενώ οι χρεώσεις και αυτές θα ακολουθούν τα κέρδη των διαχειριστών των νερών.
Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να γίνουν ανατροπές στην συμμετοχή και στην συγκρότησή όσων επιζητούν επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Μία πρώτη ανατροπή γίνεται μέσα από την κοινή μας δράση και παρέμβαση. Προχωρήσαμε στην εκλογική συνεργασία δυο παρατάξεων οι οποίες κατέβαιναν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια στις προηγούμενες εκλογές. Αυτή είναι η πρόταση μαχητικής ψήφου σε αυτές τις εκλογές. Να ενώσουμε τις φωνές μας επάνω στα κοινά προβλήματα, τα οποία οι κυρίαρχες παρατάξεις του ΓΕΩΤΕΕ αρνούνται να αντιμετωπίσουν λόγω της υποταγής τους στη κυρίαρχη πολιτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου