Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Οι γεωπόνοι μαζί με την Πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές, στην υπεράσπιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

 Σαν Γεωπόνοι, σαν άνθρωποι που περάσαμε από τα Πανεπιστήμια, θεωρούμε ότι πρέπει να εκφράσουμε την γνώμη μας για την πρόθεση της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην διαβούλευση έχει ήδη αλλάξει προς το χειρότερο. Όσες δεσμεύσεις υπήρχαν για τα μάτια του κόσμου, στην κατάθεση του, τελικά στην Βουλή αφαιρούνται για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ιδιωτών των διάφορων ΙΕΚ της χώρας. Η τελική διατύπωση επιτρέπει σε όλα τα λειτουργούντα κολέγια στην χώρα μας να μετατραπούν σε Πανεπιστήμια. Επίσης δεν θα υπάρχει πλέον έλεγχος σε αυτά, ενώ η διατύπωση που ρητά απαγόρευε την διανομή κερδών αυτών των Πανεπιστημίων και αυτή τελικά παραλείπεται. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα είναι φορείς κερδοσκοπικοί. Τα προσόντα των διδασκόντων δεν θα δημοσιοποιούνται, ενώ επιπλέον δεν θα υπάρχει το όριο των 12 ωρών την εβδομάδα στην διδασκαλία. Επιπλέον νομοθετούνται τα εξ αποστάσεως πτυχία χωρίς έλεγχο. Το συμπέρασμα είναι απλό, δεν νομοθετούν για το Χάρβαρντ , νομοθετούν εκπαίδευση φαστ φουντ για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ.

Η ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων δίνει ένα μήνυμα προς την νεολαία μας, τα παιδιά που σαν και εμάς είδαν τις σπουδές σαν τρόπο που θα μπορούσε να τους επιτρέψει να έχουν μια κοινωνική ανέλιξη. Τα παιδιά που με την προσπάθειά τους θέλησαν και κατάφεραν να ανέβουν ψηλότερα.

Το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι προχωρά μπροστά μόνο οποίος έχει χρήματα , η μόνη αξία είναι τα χρήματα της οικογένειάς του. Σε τέσσερα μόλις χρόνια θα μπορούν να αγοράζουν στα ιδιωτικά Πανεπιστήμιά και πτυχίο και μεταπτυχιακό και πιστοποιητικό άριστης γνώσης Αγγλικής Γλώσσας, ενώ στις Δημόσιες Γεωπονικές σχολές θα περιμένουν πέντε χρόνια και επιπλέον πτυχιακή και πρακτική εξάσκηση.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την θέσπιση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων παρά την ρητή διατύπωση του Συντάγματος και την εκφρασμένη άρνηση της κοινωνίας, για να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιωτικών “ΙΕΚ-Κολλεγίων” δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κανένα όριο στην κατάλυση της νομιμότητας και την διάλυση των δημόσιων θεσμών.

Ένα χρόνο μετά την επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών, με το οποίο αποκαλύφθηκε σε όλη την κοινωνία η κατάλυση των περισσότερων θεσμών του κράτους, σήμερα προχωράνε ένα βήμα παρακάτω, στην κατάλυση και του Συντάγματος.

Η χρήση ορολογιών όπως “μη κρατικό”, δεν μπορούν να καλύψουν την πραγματικότητα.

Στην Χώρα μας δεν υπάρχει κρατική εκπαίδευση, υπάρχει Δημόσια εκπαίδευση και η διαφορά των δύο αυτών όρων είναι τόσο σημαντική, ώστε πρέπει να καλυφθεί με χρήση συγκεκριμένης ορολογίας ώστε να παραπλανηθεί η κοινωνία.

Κρατικό είναι ότι ανήκει στο κράτος και τον κρατούντα, στην εξουσία του. Το κρατικό δεν ανήκει στον πολίτη, ενώ δημόσιο είναι ότι ανήκει σε όλους τους πολίτες σε όλους εμάς . Η εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό για όλους τους πολίτες που τηρούν κάποιες προϋποθέσεις.

Πάνω από 150 φοιτητικοί σύλλογοι έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε αυτό το νομοσχέδιο και τα Περισσότερα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι Σύλλογοι εργαζομένων σε αυτά.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι η θέσπιση της Ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα υποβαθμίσει το κύρος των πτυχίων και άρα και το κύρος των πτυχίων των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Κάποιος θα μπορεί να αποκτά τα τυπικά προσόντα με λιγότερο κόπο και προσπάθεια και θα μπορεί να διεκδικεί θέσεις στο δημόσιο «πολλές φορές και με μέσο» ή θα καλύπτει την επιστημονική θέση στην οικογενειακή επιχείρηση που απαιτεί κατοχή πτυχίου.

Βλέπουμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας δημιουργεί μια νέα φουρνιά κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών. Δεν είναι μόνο τα 50 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε ο Υπουργός ότι θα δοθούν στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είναι και η στέρηση της δημόσιας εκπαίδευσης που έτσι και αλλιώς είναι ήδη η χαμηλότερη της Ευρώπης από τεράστια κονδύλια που διοχετεύονται στους ημέτερους ολιγάρχες. Δύο δισεκατομμύρια ανακοίνωσαν ότι θα μοιράσουν στους κρατικοδίαιτους εργολάβους για να φτιάξουν φοιτητικές εστίες και να τις εκμεταλλεύονται οι ίδιοι για 30 χρονιά, αρμέγοντας επί μία γενιά τον δημόσιο προϋπολογισμό. Επιπλέον οι μισθοί του κομματικού στρατού της Νέας Δημοκρατίας που διορίστηκε στην Πανεπιστημιακή αστυνομία και αυτοί από τα χρήματα που προορίζονται για την Πανεπιστημιακή έρευνα αφαιρούνται.

Στον δικό μας χώρο στον Γεωπονικό κλάδο βλέπουμε την ιδιωτική Αμερικάνικη Γεωργική σχολή που δεν είναι Πανεπιστήμιο να είναι στους πρωταθλητές της Κρατικής χρηματοδότησης σε μια σειρά προγραμμάτων της ομάδας Μπένου και των επιχειρηματιών της ομάδας που εξυπηρετεί η Μητσοτάκης Α.Ε.

Τα δημόσια πανεπιστήμια που τα χρησιμοποιούσαν σαν βιτρίνα για να χρηματοδοτηθεί η Αμερικάνικη Γεωργική σχολή, όσο δεν είχε τα προσόντα, τα περιμένει ο μαρασμός γιατί δεν θα χρειάζονται πλέον κανένα πρόσχημα για να χρηματοδοτήσουν μόνο τα ιδιωτικά

Βλέπουμε πως αναπτύσσεται ο ιδιωτικός τομέας στην χώρα μας και πως αντικαθιστά τον Δημόσιο. Η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που παραδόθηκε με τα μνημόνια στους ολιγάρχες με την ίδια συνταγή που παραδόθηκαν πριν λίγα χρόνια οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Ιδιωτικός ΟΤΕ σήμανε 500% ακριβότερη τηλεφωνία από την υπόλοιπη Ευρώπη, ο ιδιωτικός ΟΣΕ, είδαμε πολύ καλά τι σημαίνει, τα ιδιωτικά αεροδρόμια και δρόμοι σημαίνουν τα υψηλότερα τέλη και διόδια ενώ στο πρώτο πρόβλημα οι δρόμοι κλείνουν με απόφαση της κυβέρνησης για να μην χρεώνονται οι εταιρείες αφήνοντας τους πολίτες χωρίς διέξοδο. Στον τομέα της ενέργειας οι ιδιωτικοποιήσεις είδαμε τι αυξήσεις έφεραν στα τιμολόγια όλων μας, στα καύσιμα η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης έφερε επίσης τεράστιες αυξήσεις .

Μετά τα σκάνδαλα της Novartis και της Siemens, τα αδιευκρίνιστα ποσά του Αδωνη και του Μητσοτάκη, μετά τα σκάνδαλα των παρακολουθήσεων, μετά την καταδίκη της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κανένας μπορεί να μένει απαθείς μπροστά στην σκανδαλώδη διακυβέρνηση της χώρας.

Μπορεί να μην υπάρχει κάποιο κόμμα που να εκφράζει την διάθεση του κόσμου να αντισταθεί, όμως αυτήν την στιγμή υπάρχουν οι κινητοποιήσεις της νεολαίας μας που συνεχίζεται για πάνω από δύο μήνες σε όλες τις πόλεις της χώρας μας που υπάρχει Πανεπιστήμιο.

Ας μπούμε και εμείς σε αυτήν την μάχη , δίπλα στα παιδιά μας να προστατεύσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, να προστατεύσουμε το δικαίωμα της νεολαίας μας να εκπαιδεύεται χωρίς την καταβολή διδάκτρων, ώστε να μπορεί να ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον.

Καλούμε την ΠΕΓΔΥ να πάρει απόφαση για την κήρυξη απεργίας την Παρασκευή 8 του Μάρτη. Μια ημέρα αγώνα για την ισότητα των φύλων που μπορεί να γίνει ημέρα υπεράσπισης της κοινωνίας μας, απέναντι στα πιο επιθετικά συμφέροντα που ζητούν την υποταγή της και την μετατροπή μας σε δούλους.

Οι Γεωπόνοι συμπαραστέκονται στον αγώνα των φοιτητών της νεολαίας και του Πανεπιστημιακού κινήματος.

ΑΚΙΓΔΥ -Συσπειρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι γεωπόνοι μαζί με την Πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές, στην υπεράσπιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

 Σαν Γεωπόνοι, σαν άνθρωποι που περάσαμε από τα Πανεπιστήμια, θεωρούμε ότι πρέπει να εκφράσουμε την γνώμη μας για την πρόθεση της κυβέ...